Best GED Science Practice Test 2021

To be well-prepared for the exam, you should take the practice tests as much as possible. Let's start with our free online GED Science practice test now!

To pass the Science section of the GED exam and get a GED diploma, you need to clearly understand the test format and what’s on the GED science test as well. Therefore, to be well-prepared for the exam, you should take the practice tests as much as possible. You can start your test prep now with our free online GED Science practice test.  The topics covered on the test will help you interpret GED questions better. After answering the questions, you can check your answers and see very detailed explanations. Let’s study hard and get ready for the exam by taking our free GED Science practice test now!

By taking multiple practice tests, you can enhance your GED Science score. Once you know about your strengths and weaknesses in the Science portion, you can save time studying the subject field you already know. Instead, focus on your weaker points and make them better. By doing this, you can learn more efficiently, resulting in a higher score on the GED Science test.

We’ll give you 10 samples of GED Science practice questions below. To take more practice questions for other sections or take full GED practice test, visit our homepage now!

GED Science Practice Test

1. Arrows represent the transfer of energy in a food chain. Every time an organism is eaten by another organism, the consumer uses 90 percent of the energy to survive and only passes on 10 percent of the energy to the next trophic level. Based on this information, what can you conclude?

A. Decomposers must consume the greatest number of organisms to survive.

B. Primary consumers must consume a greater number of organisms than secondary consumers to survive.

C. Primary producers require more energy to survive.

D. Secondary consumers must consume a greater number of organisms than primary consumers to survive.

Answer: D 

Explanation: Secondary consumers must consume a greater number of organisms because the higher you move up the food chain, the less energy is available to the next level.

2. The extinction of this herbivore is an example of what?

Paragraph: A scientist unearths a fossil that has been buried for a considerable amount of time. His first step is to send the remains to a lab to determine the age of the fossil. The fossil happens to be that of an herbivore from the very early Cretaceous period. This kind of herbivore is believed to have become extinct shortly after this time period due to its lack of adaptation to the changing climate.

A. speciation

B. theory of adaptation

C. theory of evolution

D. theory of natural selection

Answer: D

Explanation: The theory of natural selection is also known as the survival of the fittest. In other words, those who adapt, survive and those who do not, die.

3. If the grass has 1,000 calories, according to the 10 percent rule, how many calories will the bird have to offer from the 1,000 calories of grass?

A. 1

B. 1,000

C. 10

D. 100

Answer: C

Explanation: Every step up on the food chain has a decrease of 90 percent; only 10 percent moves on to the next level. If the grass has 1,000 calories, the grass would have 100 calories, so the bird would have 10 calories left from the original 1,000 calories of grass.

4. What kind of energy does the boulder have?

A. kinetic energy

B. none of these

C. potential energy

D. stored energy

Answer: C

Explanation: The boulder is not moving yet; therefore, the energy it contains is potential rather than kinetic.

5. If two identical motorcycles were traveling at 60 km/h and collided head-on, what would be the impact force on each motorcycle?

A. 120 km/h

B. 240 km/h

C. 30 km/h

D. 60 km/h

Answer: D

Explanation: The force of impact that is experienced by each motorcycle is equal and opposite, which means that it would be the same as a motorcycle hitting a solid wall at 60 km/h.

6. Why does ice stay at the top of oceans instead of sinking to the bottom?

A. Ice is colder than liquid water

B. Ice is denser than liquid water

C. Ice is less dense than liquid water

D. Ice is warmer than liquid water

Answer: C

Explanation: As water freezes, its molecules spread apart into a specific arrangement that makes frozen water less dense than liquid water.

7. Which company had the most growth in the fourth quarter?

GED Science Practice Test

A. Companies A and B

B. Company A

C. Company B

D. Company C

Answer: C

Explanation:  Company B grew to 500, which was much greater than either company A or C.

8. In this example, which is the producer?

Paragraph: A blade of grass absorbs the rays of the sun and converts them into food. A rabbit then eats the grass to sustain its life. A coyote then captures and eats the rabbit to survive. Eventually, the coyote dies. The coyote’s body breaks down and slowly turns back into the soil for the plants.

A. the grass

B. the rabbit

C. the soil

D. the sun

Answer: A

Explanation: The producer is the one that creates its own food. The grass creates its own food by using photosynthesis.

9. Which is not a major tectonic plate?

Paragraph: The Antarctic Plate and the Pacific Plate are two of the largest tectonic plates on Earth. They are also shifting constantly. As they shift, they sometimes interact with each other by sliding into each other.

A. the Caribbean Plate

B. the Eurasian Plate

C. the Indo-Australian Plate

D. the South American Plate

Answer: A

Explanation: The seven major tectonic plates include: The African Plate, Antarctic Plate, Eurasian Plate, Indo-Australian Plate, North American Plate, Pacific Plate, and South American Plate. The Caribbean Plate is considered a secondary tectonic plate.

10. A___________ is a person who has one recessive allele for a trait and one dominant allele. This individual is capable of passing on a genetic mutation associated with a disease and may or may not display disease symptoms.

A. It depends

B. Carrier

C. Genome

D. Hemophilia

Answer: B

Explanation: A carrier is a person who has one recessive allele for a trait and one dominant allele. Carriers are associated with diseases inherited as recessive traits. This individual is capable of passing on a genetic mutation associated with a disease and may or may not display disease symptoms.

GED Science Practice Test
GED Science Practice Test

 

Read more >> Best GED Math Practice Test 2021

What’s On The GED Science Test?

The GED Science Test has 35 questions, of which you have to answer at least 65% of the questions correctly to pass the test. In other words, you are required to get at least 145 points on a 100-200 points scale to pass the Science section. You are allowed 90 minutes to complete the GED Science test and there is no break time during the test. 

The GED Science test consists of four main subject fields: Life Science (40%), Physical Science (Physics & Chemistry) (20%), Earth & Space Science (25%), and Science Practices (15%). 

GED Life Science

You will have to deal with Living Systems and Human Health on the Life Science portion of the GED Science test. Your knowledge about the safety and health of everything that lives on our planet will be tested on this portion. Space Science is about the universe we are living in. Earth that contains the Sun and nine planets is a part of a solar system.

GED Physics

GED physics and test strategies. The science that is revolving around studying energy, and in what way we can apply this energy to get things done is called Physics.

GED Chemistry

Chemistry studies the world of Matter and Energy. Chemistry also researches and explores structures of energy and matter, and in what way these two are interacting like Physics and Physical science. 

GED Space Science

Once you study for the Space Science portion of the GED Science test, you will be able to answer the questions such as “What is the speed of light in miles per second”, “Which science is dealing with the outer space studies”, and “Which one is our solar system’s largest planet?”. 

In addition, because the Space Science portion contains many questions based on charts and graphs, you need to know how to read and understand charts and graphs as well. 

GED Exam – Useful Facts

To be successful at the GED exam, you need to perform knowledge and skills which are equivalent to that of high school graduates. You are allowed to take four tests of the GED exam separately within the 2-year time frame, and the entire exam is computer-based. You need to score a minimum of 145 points on each subtest which is measured on a 100-200 points scale to pass the GED exam. 

If you get a score that is below 145 points, you will have two more attempts without a waiting period. However, if you have to retake the test for the third time, you must wait 60 days before you can retake it. Though you should still check with a prep or testing center because each state has different rules and regulations.

Social Studies, Maths, Science, and Language Arts are the four subjects of the GED exam. Once you pass the exam, you can obtain a credential equivalent to a high school diploma. Because you can take the exam within two years, you don’t need to study and prepare for all subtests at the same time. You can learn and take each subtest separately. Practice the GED tests to know which subject areas you need to focus on most. 

Is the GED Science Test Hard?

It will be pretty hard for you to pass the GED Science if you don’t properly prepare for it. Therefore, make sure that you understand all the subjects matter including science (biology), physical science (including physics and chemistry), and Earth & Space science before taking the exam. Once you have studied these subjects and geared up for the exam, you will have no difficulty dealing with 90 minutes long GED subtests. 

What is the GED Science test passing score?

Like other subtests of the GED exam, you are required to get at least 145 points on a scale of 100 to 200 points to pass the GED Science test. Therefore, you must earn at least 580 points in total (for the four subtests), and averaging is not allowed.

What kind of questions are on the GED Science test?

There are several types of questions on the GED Science test including multiple-choice, draggable, hot-spot, fill-in-the-blank, and short-answer questions.

GED Science Practice Test

To boost your GED Science test score, you should practice tests as much as possible, and our website offers free GED Science Practice Tests for you. In addition, read more of our blog posts to know the right strategies and smart exam-taking tactics that you can apply to enhance your score. Let’s start learning now!